Какво представлява псориазисът?

Псориазисът е възпалително кожно заболяване. Най-очевидният признак е червенината, която заобикаля плаките (подути петънца по кожата), макар че най-типични са петната, които се лющят.

scalp-psoriasisЧесто пъти белите люспи са твърди и прикриват червенината, затова на открити участъци псориазисът изглежда като плътна бяла люспа. Удебеляването се дължи на изключително повишената „обмяна“на кож­ните клетки. Нормално една жива клетка се придвижва от по-долния слой кожа нагоре, губи ядрото си и умира. Тя се състои предимно от протеин, наречен кератин, и се отделя от повърхността на кожата тогава, когато нови клетки преминават през същия процес и я заме­нят отдолу. Целият този процес отнема около 28 дни, но при псориа­зисът той е силно ускорен до три- или четиридневен цикъл. Живите клетки, които са по-близо до повърхността, са също в съприкоснове­ние с кръвта, което води до зачервяване и затопляне – а това е най-често срещаното оплакване на болните от псориазис. Тъй като по­върхностните клетки се сменят, преди да бъдат наистина отделени от кожата, това довежда до образуването на дебел слой люспи, кои­то, както всички болни знаят, лесно се отстраняват.

Ако почешете леко повърхността на едно такова петно или пла­ка, люспата се отделя и блести като посребрена, защото не е здра­во закрепена за тялото като нормалната кожа. По-силното почесване отделя люспата и едновременно с това се появяват множест­во малки точици кръв поради повишеното кръвоснабдяване в най-горния повърхностен слой на кожата. В някои части от тялото не се образуват тези типични люспи и корички. Това са обикновено онези участъци, където се събират кожни повърхности (оклузии), както и при гънките и сгъвките на нормалната кожа (например на слабини­те и около гениталиите, както и кожата под гърдите на жените). В тези части псориазисът може да изглежда яркочервен и блестящ, но не и люспест, тъй като гънките се допират, спират изпарение­то и по този начин увеличават влажността на кожата. Раничките не изсъхват и не се лющят толкова лесно.

Имунната система на организма играе важна роля в този повишен обмен на клетки – при хората с псориазис се наблюдава промяна във функциите на имунните клетки на кожата, известни като Т-лимфоцити или Т-клетки. Лимфоцитите съставляват по-голяма част от оно­ва, което наричаме бели кръвни клетки, и вероятно най-много се знае за тяхната роля при предотвратяването на инфекции. Точната им роля при псориазиса обаче все още не е добре изяснена, но те са спо­собни да активират процеса на повишено производство на кожни клет­ки и да привлекат и други клетки към афектираната кожа, което пре­дизвиква възпаление. Значението на Т-клетките се потвърждава и от ефекта, който някои видове лечение, свързани с промяна на функ­циите на същите тези клетки, имат върху псориазиса. Поради много финия начин, по който имунната система при заболяване от псориазис се различава от нормалната, може да се проявят някои склонности на болни от псориазис да се повлияват от други заболявания. Сред по-редките заболявания са атопична екзема, контактна екзема и уртикария. Рядко срещани са също така и някои кожни инфекции.

Важно е да се разбере какво НЕ Е псориазисът, което може да се обобщи по следния начин:

  • псориазисът не е заразен,
  • псориазисът не е раково заболяване,
  • псориазисът не е свързан с хранителния ви режим и
  • псориазисът не е алергична реакция.

 

Повече информация четете в книгата на експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър – „Всичко за псориазиса“.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.