Най-важното, което трябва да знаете за псориазиса

Псориазисът може да засегне всеки

psoriazisПсориазисът е здравословен проблем, който засяга милиони хора по света. Най-общо казано, това е кожно заболяване, изразяващо се в бърз растеж на кожни клетки. В резултат – кожата е зачервена, суха и на места с висока плътност.

Специалистите обясняват, че натрупването на бързо произвеждани от кожата клетки са причина за сухите кожни люспици. Най-често псориазисът засяга кожата на лактите, коленете, скалпа и ушите.

При част от болните проблемът не е толкова видим. Те се оплакват от суха кожа по лактите и коленете, но псориазисните петна не са толкова големи. Някои от тях дори не разбират, че имат такъв здравословен проблем. Има обаче хора, при които псориазисът обхваща цялото тяло. Тези пациенти често изпадат в депресия, изпитват социално неудобство и са постоянно стресирани на работното място. Те изпитват емоционален дискомфорт заради начина, по който изглежда кожата им.

Дерматолозите са категорични, че псоризисът има променлив характер. През студените месеци например симптомите се усилват, докато през топлите се наблюдава подобрение на състоянието на кожата. Подобрение има и при промяна на климата или когато болният е изложен по-дълго време на пряка слънчева светлина.

Важно е да се знае, че никой не е застрашен от псориазис и заболяването не е заразно. Проблемът засяга всички раси. От него страдат и мъже, и жени, но при нежната половинка е по-често срещан. Наблюдава се при хора на всякаква възраст, включително и бебета, но най-често диагнозата се поставя между 20-ата и 30-ата година на пациента.

Факторите, които допълнително влошават псориазиса, са: инфекции, лекарства, HIV, алкохол, цигари, ендокринни проблеми и психологичен стрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.