Псориазисът повлиява сериозно на отношенията ни с другите

Наскоро се запознах с момиче, което наистина харесвам, но не искам тя да разбере, че имам псориазис. Какво да направя?

psoriazis_vzaimootnosheniaХората възприемат подобни ситуации по различен начин. Ако на­истина мислите, че тази връзка има изгледи да стане продължител­на и сериозна, то бихме ви посъветвали да кажете на приятелката си, че имате псориазис. Две са причините за това. Първо, тя най-вероятно сама ще забележи плаките, особено когато започнете ин­тимни отношения. Второто и по-важно нещо е, че вие самият ще се почувствате по-добре, по-успокоен, веднъж щом й кажете. Може да ви прозвучи като клише, но ако тя наистина ви харесва, фактът, че имате псориазис, няма да повлияе на чувствата й. Що се отнася до това как да й го съобщите, то има два подхода. Можете да й каже­те направо, че имате псориазис, или да й дадете да прочете някои от информационните брошури, след което да й признаете състоя­нието си. Като цяло, хората откриват, че се чувстват по-добре, след като споделят с приятеля или приятелката си и вече няма тайни помежду им.

 

Имам псориазис на пениса и е доста болезнено да правя секс. Какво е най-доброто лечение?

Тъй като кожата на пениса е сравнително деликатна, това огра­ничава броя на видовете лечение, които можете да прилагате. Пред­почитаното лечение обикновено е лек локален стероид, а употреба­та на овлажнители може да облекчи болката и да намали люспенето. Употребата на презервативи ще ви помогне да предпазите пе­ниса си и сексът ще бъде по-малко болезнен. Имайте предвид, че по­вечето презервативи се повреждат от вещества на основата на масла (например бебешки лосион) и други мехлеми. Ако сте използва­ли подобни мазила за кожата на пениса си, то употребата на пре­зервативи няма да ви донесе необходимата сигурност. ,Дюрекд’ про­извеждат презервативи, наречени „Аванти“, за който фирмата про­изводител твърди, че са безопасни при употреба на вещества на основата на масла, затова би трябвало да се чувствате сигурни с този вид презервативи, дори и при употребата на мехлеми.

Ако поради някаква причина не употребявате презервативи, то използването на лубриканти при секс може да направи преживява­нето по-малко некомфортно. Не правете секс, след като сте нанес­ли някои от активните мехлеми върху кожата на пениса си. Те не са предназначени за вътрешна употреба и могат да причинят сериоз­ни увреждания на партньорката или партньора ви. Друго важно не­що, което трябва да имате предвид, е, че триенето, на което пени­сът ви е подложен по време на секс, може да възпламени псориазиса ви. Въздържането от секс до отшумяването на псориазиса ви може би е вариант, който вие и партньора ви трябва също да обсъдите. Разбира се, междувременно, съществуват и други начини за изразя­ване на любовта Ви един към друг – прегръдки и галене например.

 

Много трудно се живее със съпругата ми, откакто разви псориазис. Възможно ли е заболяването да се отрази на характера на човека?

Заболяването псориазис е много тежко за някои хора и може ка­то последица да промени начина им на поведение. Псориазисът може да създаде у човек не само голяма доза физически дискомфорт, но също така да повлияе на самочувствието му и на начина, по кой­то възприема самия себе си. Тези две неща, взети заедно, биха мог­ли да променят характера на човек. Предлагаме ви да се опитате да поговорите със съпругата си за нейните чувства – тя може би смята, че вие я възприемате по различен начин, след като вече е развила псориазис, така че трябва да я уверите в обратното. От практическа гледна точка е много важно тя да получи най-доброто лечение. Посещението при лекар или практикуваща медицинска сес­тра ще й помогне да се убеди, че получава най-доброто възможно лечение. Нейният личен лекар може да я насочи към психолог, което някои намират за много полезно. Накрая, но не на последно място, разговорите с други болни от псориазис е добър начин човек да получи подкрепа и да осъзнае, че не е сам.

 

Моят двадесет и пет годишен син наскоро разви псориазис, а аз се чувствам толкова виновна за това, че не мога да разговарям с него. Какво да направя?

Първо, вината, която изпитвате, е нещо съвсем обичайно при родителите, когато децата им развият псориазис. Макар че чувст­вата ви са разбираеми, няма смисъл да се обвинявате, защото бо­лестта не е нещо, което сте можели да контролирате. Макар пред­разположеността към псориазиса да е наследствена, много хора но­сят този ген без да знаят, като самите те не развиват активните симптоми на заболяването. Онова, което е по-важно, е да разгова­ряте със сина си за това. Едно от нещата, които правят справяне­то с псориазиса по-лесно, е присъствието на хора, които да подкре­пят и помагат на болния. В този изключително труден момент от живота си синът ви ще има нужда от вашето разбиране повече от когато и да било. Ако той не желае да разговаря за това, вероятно е най-добре да уважите желанието му, но го накарайте да разбере, че ако желае да поговори с вас, то винаги ще намери добър слуша­тел във ваше лице, пише в най-добрата книга за псориазиса на д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър – „Всичко за псориазиса“

 

 

Как се лекува псориазис по коленете и гениталиите?

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.