Как се отразява псориатичната артропатия на децата?

Моята четиригодишна дъщеря има подуто коляно и болки в ставите на единия пръст на ръката, а лекарят, който се грижи за нея, смята, че това е защото аз имам псориазис. Означава ли, че аз съм й предала своя псориазис?

Deca_psoriatichna artropatiaНяма защо да се чувствате виновна и искрено съжаляваме, заде­то са ви разтревожили. Има различни форми на артрит, които зася­гат малките деца, и една от тях се нарича ювенилен псориатичен артрит. Кожната форма на псориазиса е рядко срещана при децата и обривът може да не се появи дълги години. Артритът има склон­ност да засяга много малки стави, не е симетричен и може да засег­не както малки, така и големи стави, затова странното „проявле­ние“ коляното и един от пръстите на ръката, от което страда дъщеря ви, би навело почти всеки специалист на мисълта за псориа­зис като най-вероятната причина за болките. Тъй като вие имате псориазис, тази диагноза е още по-вероятна, защото дъщеря ви ве­роятно е наследила вашата предразположеност към същото забо­ляване. Вие обаче нямате контрол върху това! Радваме се да чуем, че дъщеря ви има лекар консултант, който да се грижи за нея, тъй като този вид детски артрит може да съз­даде доста проблеми и продължава по-дълго от другите видове, къ­дето липсват съмнения за псориазис.

Разговаряла съм и с други родители от клиниката за външни пациенти с артрит, която посещава дъщеря ми, и някои от тях са водили децата си и на очен лекар. Трябва ли да запиша за подобен преглед и своята дъщеря?

Разговорите с други родители могат да бъдат доста обърква­щи, тъй като вие вероятно водите дъщеря си в клиника за деца, страдащи от най-различни видове артрит. Макар че псориатичният вид артрит може да създаде доста проблеми, някои други видове може да породят доста по-сериозни усложнения. Един от тези ви­дове артрит се нарича увеитис и причинява възпаление на очите, което може да доведе до слепота – следователно е необходимо ре­довно да се посещава очен лекар. Макар че подобно развитие се сре­ща рядко при псориатичния артрит, добре е да обсъдите това с лекаря консултант на дъщеря ви, съветват експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър в книгата „Всичко за псориазиса“.

 

 

Страдате от псориазис и артрит – ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.