Защо псориазисът винаги ни кара да се притесняваме?

Толкова се смущавам, когато излизам, защото не мога да спра да се чеша.

psoriazis_pritesnenieПсориазисът може да причинява силен сърбеж и е трудно човек да не се чеше – хората често пъти откриват, че го правят несъзна­телно, без дори да забелязват. Именно заради това е полезно да поддържате ноктите си къси, така че когато се чешете, да си при­чинявате по-малко наранявания. Веднъж щом започнете да се чеше­те, макар отначало да почувствате облекчение, често пъти после ви сърби още повече. Следователно, ако спрете да се чешете, впос­ледствие ще чувствате по-малко сърбежи.

Кожата трябва да ви сърби по-малко, ако лечението, което при­лагате, е ефективно. Овлажняването по-специално е много полез­но, защото охлажда и успокоява и можете да го прилагате в какви­то дози пожелаете. Вместо да се чешете, по-добре нанесете малко овлажнители. Принципите на овлажняването се отнасят както за скалпа, така и за кожата на тялото – нанесете с масажиращи дви­жения кокосово масло върху скалпа си и то ще ви подейства като идеален овлажнител.

Други полезни съвети, за да минимизирате вероятността от чесане, докато сте навън, е да носите леки, широки памучни дрехи и да избягвате да сядате близо до директни източници на топлина. Ако имате възможност да следите какво вършат ръцете ви (например да ги скръстите на масата), това също би намалило изкушението да се почешете. Някои хора използват „жетон“, който натискат все­ки път, когато им се прииска да се почешат. Това само увеличава ясната ви представа за желанието ви да се почешете и така драс­тично можете да намалите чесането. Накрая, ако сте с близки при­ятели или семейството си, може би си заслужава да ги помолите да ви съобщават кога се чешете, за да спрете навреме.

 

Понякога по лицето ми избиват малки петънца псориазис и осъзнавам, че хората гледат тях, вместо да слушат онова, което казвам. Какво бих могла да направя?

Хората винаги ще гледат недостатъците по лицето на някого -очите на човек много често биват привличани от петно или псориатична плака. Доста изнервящо е, особено когато се опитвате да съобщите нещо сериозно, а усещате, че околните не се концентри­рат върху думите ви. Наистина единственото решение, освен да не обръщате внимание на втренчените погледи, е да се опитате да направите петното псориазис по-малко забележимо, като нанесе­те повече овлажнители или като използвате прикриващ грим. Пос­ледното е по-лесно при жените, но се предлагат и много ефективни решения за прикриване на кожни дефекти чрез специални техники за скриване на нежеланите кожни промени.

Ако познавате човека, с когото разговаряте, може би ще ви е по-лесно да му кажете, че имате псориазис, и да споменете, че не ви е приятно да ви зяпат. Тази тактика е по-трудна, ако говорите с не­познат, но защо пък да не я изпробвате – може да сте приятно из­ненадана от реакцията на хората, пише в най-добрата книга за псориазиса на д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър – „Всичко за псориазиса“

 

 

Понякога махам горния слой на люспещото се петно. Това уврежда ли кожата ми по някакъв начин?

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.