Алтернативни форми за лечение на псориазис

Чух, че лазерите се използват за лечение на псориазис. Подобно лечение може ли да се ползва чрез Националната здравна система?

lechenie na psoriazisЛечението на псориазис с помощта на лазер все още се изследва и оценява, затова понастоящем не е свободно достъпно чрез НЗС. Ако се окаже успешно, то до няколко години би трябвало да стане общодостъпно, особено ако цената на лазерното оборудване спад­не. Един от първите подходи при това лечение е премахването на плаките с лазер, но това нямаше особен успех. По-добри резултати показа метод, при който лазерът се настройва да унищожава кръв­ните клетки, които изхранват плаките, но по-вероятно е лазерът да се прилага за лечение подобно на ПУВА. Лазерите могат да акти­вират химични вещества, които да се нанасят върху плаките, така че те директно да влияят на самото заболяване. Както можете да се досетите, това отново няма да ви осигури пълно изцеление, но може да бъде полезна и безопасна алтернатива на УВ-лъчите.

 

Антибиотиците помагат при инфекции. Могат ли те да повлияят на псориазиса?

По принцип, не. Единственият вид псориазис, който може да се повлияе от антибиотици, е точковият, който се предизвиква от инфекция на гърлото, причинена от бактериите стрептококи. Ток­синът, който произвежда тази бактерия, е причината за това за­боляване и дори гърлото ви да изглежда добре, заслужава си да нап­равите един курс антибиотици, за да се уверите, че бактерията е унищожена, и с цел да не се произвеждат повече токсини, предиз­викващи подобна реакция.

 

Използването на кремове цапа и отнема време. Защо вместо това не мога да пия хапчета?

Това е добър въпрос, но е много трудно да му се отговори, тъй като не знаем подробности за състоянието ви. Като цяло, кремове­те и мехлемите са по-безопасни от хапчетата, защото действия­та им се ограничават до повърхността на кожата. Страничните ефекти на хапчетата са добре известни на лекарите и те трябва да преценят и да намерят баланс между страничните ефекти и евен­туалните ползи, когато решават кое е най-доброто лечение за вас. Ако псориазисът ви е в изострена форма или е повсеместно разп­ространен, този баланс е в полза на хапчетата, но ако псориазисът ви не е толкова разпространен, решението е по-трудно за вземане. Ние смятаме, че пациентите трябва да вземат активно участие в това решение, тъй като именно на тях им се налага да „прилагат“ лечението.

Кремовете може да цапат, да отнемат време и да имат „стра­нични ефекти“в житейски план и затова изкушението да потърси­те различни лечения е голямо. Всекидневната рутина по нанасяне­то на кремове е отегчителна, дори при псориазис, който засяга са­мо малка част от кожата, и понякога хората се нуждаят от почив­ка. Това може да се постигне с помощта на таблетки или други некремообразни лекарствени препарати, които да се прилагат за из­вестен период от време.

 

Нито едно от обичайните лечения не повлия състоянието на ноктите ми. Какво мога да направя, за да си помогна?

Лечението на ноктите е много трудно. Трябва да ги държите късо изрязани, за да предотвратите евентуално задържане на бак­терии и допълнителни увреждания, и попитайте лекаря си къде мо­же да занесете изрязаните нокти за анализ, за да се уверите, че нямате гъбична инфекция. Една гъбична инфекция може да бъде до­пълнителен проблем при увредени нокти, но тя може да наподобява типичните промени при псориазис. Локалните агенти с витамин D за засегнатите части понякога са от полза, ако бъдат нанесени и покрити с полиетилен, но това може да се прави само за през нощ­та. Сред другите лечения са инжектиране на растящата част от ноктите ви със стероиди или започването на лечение с хапчета. Състоянието на ноктите понякога се подобрява, ако и останалия псориазис се изчисти, обясняват експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър в книгата „Всичко за псориазиса“.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.