Лечение на псориазис с циклоспорин

Защо ми предложиха лечение с циклоспорин? Имам приятел, който го взима, защото му беше присаден бъбрек.

psoriazis ciklosporinУпотребата на циклоспорин отразява важността на вашата имунна система в псориатичния процес. Това е лекарствен препа­рат, който се използва за промяна на имунната реакция на организ­ма и по този начин предотвратява отхвърлянето на трансплантираните органи. Един пациент с трансплантация и с псориазис забе­лязал, че псориазисът му се подобрил неимоверно от циклоспорина и така този препарат е изпробван при пациенти без транспланта­ция. Той оказва въздействие само върху една част от имунната сис­тема, като по-специално потиска производството на вещество, на­речено интерлевкин-2, така че да не се увеличат рисковете от ин­фекция, както при други имунопотискащи медикаменти (например стероидите). Съществуват някои безпокойства относно вероят­ното увеличаване на риска от развиване на рак след дългосрочно лечение, затова обикновено се препоръчват внимателните и под­робни прегледи след края на лечението.

 

Трябва редовно да си меря кръвното налягане, тъй като вземам циклоспорин. Защо?

Подобно на всички останали лекарства, така и циклоспоринът има странични ефекти и основен проблем се явяват вероятните увреждания на бъбреците и високото кръвно налягане. И двата не­желани ефекта са обратими (т.е. бъбречната функция и кръвното налягане ще се върнат в нормалните си граници), ако се открият навреме, затова редовното наблюдение е много важно. Надяваме се, че редовно ви правят и кръвни тестове за наблюдение на бъб­речната функция. Често пъти кръвното налягане се повишава мал­ко при приема на това лекарство, но ако бъбреците ви са в норма, то можете да продължите с лечението. То може да бъде толкова успешно, че пациентите с неохота го спират, затова обикновено се предписва допълнително лекарство за контролиране на кръвното налягане без дълготрайни рискове.

Съществуват известен брой странични ефекти, които могат да бъдат неприятни за пациентите. Сред тях са изтръпване и бо­дежи в пръстите, лек тремор (треперене) и гадене, но те обикнове­но се проявяват в ранните етапи на лечението и изчезват с нап­редването му. По-обезпокоителни могат да бъдат по-бързият рас­теж на космите и увеличаването на венците. Те са доста неприят­ни за жените, които по тези причини могат да искат да спрат лече­нието. Проблемите с венците са по-вероятни при лоша дентална хигиена, и могат да бъдат минимизирани с редовни посещения при зъболекар, пише най-добрата книга за псориазиса на д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър – „Всичко за псориазиса“

 

Лекарят ми казва, че приемането на циклоспорин може да затрудни лечението на други заболявания. Защо?

Циклоспоринът си взаимодейства с определен брой орални лекар­ствени средства, но не и с локалните. Това взаимодействие означа­ва, че страничните ефекти от циклоспорина е по-вероятно да се проявят или че няма да предизвика никаква промяна 8 състоянието на пациента. Трябва да съобщите на лекуващия си лекар, че приема­те циклоспорин, тъй като има дълъг списък с подобни проблемни ме­дикаменти. Избягвайте да купувате лекарства без рецепта 8 ап­теките, където няма фармацевт, който да ви посъветва, и не при­емайте билкови и други лекове, чиито ефекти не са ви известни. Най-често срещаните проблемни медикаменти са:

  • антибиотици – еритроллицинът (общ антибиотик) трябва да се избягва, но при пеницилина няма проблеми;
  • болкоуспокояващи – аспиринът и свързаните с него лекарства, сред които са ибупрофен („Адвил“ (Advil), „Бруфен“ (Brufen) и „Ну-рофен“ (Nurofen) и мефенамична киселина („Понстан“ Ponstan), трябва да се избягват, но с парацетамола няма проблеми;
  • противомаларийни – хлорокинът може да си взаимодейства с други лекарства, затова го избягвайте, особено ако пътувате в чужбина.

 

 

Лекарят ми не ме разбира и подценява сериозността на заболяването ми

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.