Как да изберем дрехите си ако имаме псориазис?

psoriasiz_drehiЕдин поглед към рафта за списания в един магазин е достатъчен, за да ви покаже броя на публикациите за мъже и жени, посветени на начина на живот и външния вид. Надяваме да ви дадем някои отговори, които ще ви помогнат да избегнете проб­леми при постигане на желания от вас външния вид, а също така ще ви дадем насоки как да изживеете живота си така, както искате. Това невинаги е лесно. Болните от псориазис са известни с това, че купуват шарени килими, за да скрият по този начин падналите на пода люспи!

В последно време много заболявания се оценяват по степента им на въздействие върху качеството на живота и изследванията са показали, че псориазисът е на едно от челните места, заедно със сърдечните заболявания, заради проблемите, които може да причи­ни. Според едно изследване хората, които са имали нещастието да се разболеят и от диабет, и от псориазис, са били по-склонни да изберат псориазиса, ако им се предостави въображаема възможност да се излекуват от едно от заболяванията. Всички здравни работ­ници трябва да питат пациентите си с псориазис за въздействие­то на заболяването върху различните области от живота им, като ваканции, работа, спорт и сексуален живот. Хората често не биха безпокоили лекаря си с тривиални според тях въпроси, но това веро­ятно са най-важните въпроси, ако животът с псориазис трябва да стане възможно най-нормален.

 

Кои са най-подходящите материи, които трябва да нося?

Краткият отговор е: „Онова, с което се чувствате най-удобно“. Меките материи, които не се отъркват или не нараняват плаките, са вероятно най-подходящи (например мек памучен плат или копри­на). Понякога гънките и шевовете могат да ви създадат дискомфорт, ако се допират до псориатичните плаки, и е по-добре да бъ­дат избягвани – по същия начин прилепналите панталони могат да влошат плаките по краката ви. Ако нанасяте много цапащи, мазни лекарства, ще откриете, че е по-лесно да имате определени дрехи (например риза и гащеризон), които да обличате, докато лекарствата попият.

 

Моят псориазис се влошава там, където дрехите ми се отъркват в кожата, например около талията ми. Защо това е така?

феноменът на Кобнер е медицинският термин за това, което описвате. Псориазисът може да се влоши в области, където кожа­та ви се търка или наранява по някакъв начин. Така например, кога­то паднете и се порежете, по-вероятно е псориазисът да се офор­ми около белега; или ако сте претърпели операция, псориазисът е по-вероятно да се появи около линията на хирургическия разрез. Съ­що така, ако непрекъснато чешете или белите псориазиса си, това също ще го влоши. Забележете, че няма стопроцентова връзка – псориазисът невинаги се появява на нараненото място, но там ве­роятността е значително по-голяма. Целостта на кожата не трябва да бъде нарушена, за да се прояви феноменът на Кобнер, както по­казва зададеният въпрос. Той може да се прояви там, където има продължително триене, обясняват експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър в книгата „Всичко за псориазиса“.

 

Пералнята ми се развали заради маслата, които използвам като част от лечението си. Можете ли да направите някакви предложения как да продължа живота на пералнята си?

Мазнината В по-тежките облажнители (мехлемите) причинява разлагане на гумените уплътнения около вратата на пералнята. До момента няма абсолютно разрешение на този проблем, но „Хот-пойнт“ предполага, че гумените уплътнения биха издържали по-дъл­го, ако периодично се прави празно извъртане с температура на во­дата 35°С и биологичноактивен прах. (Предполага се, че това разг­ражда мазнината и е по-малко вероятно гумата да се увреди.) Пи­шете на производителите на перални машини за проблема си, така те ще разберат, че това се явява сериозен проблем за група техни потребители – и да се надяваме, че ще ги подтикнете да създадат по-издръжливи гумени уплътнения!

Има и още няколко практически мерки, които можете да вземе­те, за да удължите живота на пералнята си. Първо, ако има дрехи, които са сериозно напоени с мазнина, потопете ги първо в леген с вряла вода и малко прах за пране или още по-добре ги накиснете със сода на кристали, тъй като това ще ви помогне да отстраните част от мазнината. Втората възможност е да смените овлажни-теля си с друг, който не е толкова мазен. Това очевидно ще зависи от сериозността на псориазиса ви, но е възможно да използвате по-малко мазен овлажнител по-често и пак да поддържате кожата си добре овлажнена. Ако активното лечение оставя мазни петна по дрехите ви, то най-добре е да помолите лекаря си да ви предпише крем, а не мехлем. Макар че кремовете не са толкова ефективни, колкото мехлемите за поддържане на влагата в кожата, те са по-приемливи от козметична гледна точка.

 

 

Псориазисът ни държи като в клетка – изолирани и самотни

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.