Как псориазисът влияе на другите заболявания?

psoriazis i drugi zaboliavania

Не, няма доказателства, че псориазисът има връзка с рака на ко­жата. Проблем се явява лечението на псориазиса с ултравиолетови лъчи, тъй като те могат да доведат до увреждане на кожата, кое­то да се окаже раково, ако терапията не е строго контролирана. Много пациенти откриват, че техният псориазис се повлиява доб­ре от слънцето, поради което се излагат прекалено много на слън­це, с което рискуват да развият рак на кожата. Този момент е обяс­нен подробно в Пета глава, където се разглежда лечението с ултра­виолетови лъчи.

 

  • Люспите на скалпа ми са жълти. Това друг тип псориазис ли е?

Не. Вие вероятно страдате от заболяване, известно под наиме­нованието себорейна екзема на скалпа, което е просто лош късмет, ако навсякъде другаде имате псориатични петна. Себорейната ек­зема също причинява зачервяване и люспене на скалпа, лицето и гор­ната част на тялото. Има няколко начина да различите двете със­тояния по кожата на скалпа. При себорейната екзема люспите са жълтеникави и мазни, а не бели и сухи. Ако махнете люспата при себорейната екзема, кожата отдолу изпуска бистра течност и кръв, докато при псориазиса остават само кървави точици. Себорейната екзема винаги причинява сърбеж, докато при псориазиса той може да варира от никакъв до много силен.

 

  • Мога ли да развия и екзема, и псориазис?

Да, можете, но е по-вероятно е да страдате от себорейна фор­ма на екзема (споменатата по-горе), а не атипична форма, която е най-често срещаният тип псориазис при децата. Може да се наблю­дава застъпване на себорейната екзема и псориазиса, тъй като две­те се различават трудно по кожата на лицето. Някои учени използ­ват термина себопсориазис.

 

  • Как да различа екземата от псориазиса?

Това може да е трудно, особено когато са засегнати ръцете, краката и скалпа ви. Екземата е по-зачервена, влажна и засегна­тите места сълзят, като няма ясно различима граница между засегната кожа и нормалната. Псориатичните места са удебе­лени, със сребриста люспа и са лесно различими – т.е. очевидно е докъде стига псориазисът и откъде започва нормалната кожа. Това важи и за типичните плаки и ярко зачервените участъци от флексурите (например свивките на лактите и коленете) и кож­ните гънки, където люспите не се виждат. Както екземата, та­ка и псориазисът е симетричен, което означава, че засяга и две­те части на тялото (например двете колена, а не само едното). Ако имате люспести обриви, които не са симетрични, те може да се дължат на друга причина – гъбична инфекция като трихо-фития например.

При по-възрастните хора първите признаци на псориазиса са по-трудни за диагностициране, защото приличат повече на екзема. Между другото, тяхната кожа е по-вероятно да бъде просто разд­разнена от лечението на други видове заболявания, обясняват експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър в книгата „Всичко за псориазиса“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.