Какво означава вторично лечение на псориазис?

Терминът вторично се отнася за лечение, което не би се прило­жило в първите опити за лечение на даден пациент, освен ако псориазисът не е изключително силен още от самото начало.

vtorichno lechenie psoriazis

Това обикно­вено е така, защото вторичното лечение включва посещение в бол­ница, било като пациент, който редовно се отбива за прегледи и лечение, било като пациент на легло в болничното заведение, което отнема повече от личното време на човека и може да има много повече странични ефекти. Има няколко много ефективни видове ле­чение, които трябва да се пазят „в резерв“, в случай че заболяване­то стане по-разпространено или агресивно. Те могат да се прила­гат само в ограничено количество заради потенциалните странич­ни ефекти. Ето защо, ако бъдат прилагани за псориазис в леки фор­ми, вторичните видове лечение вече няма да могат да бъдат изпол­звани, когато пациентът наистина има нужда от тях. Лечението с ултравиолетови лъчи е най-добрият пример за това, защото доза­та трябва да е в определени граници, за да се минимизира рискът от рак на кожата.

Макар че много вторични видове лечение имат странични ефек­ти, които са толкова сериозни, че може да се наложи прекратяване­то на терапията, всички те се приемат много добре от повечето пациенти. Страничните ефекти могат да бъдат минимизирани чрез внимателно наблюдение посредством кръвни и други тестове, та­ка че лечението да се спре навреме, преди да бъдат нанесени трай­ни увреждания на пациента. Следователно е много по-безопасно да се приема добре изучено силно лекарство, при което рисковете са известни и обосновани, отколкото да се прилагат терапии с билки,при които рисковете може да бъдат също толкова големи, но те не са регистрирани и изучени.

Повече информация четете в книгата на експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър – „Всичко за псориазиса“.

 

 

Кои са най-добрите препарати за лечение на псориазис по кожата на скалпа?

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.