Чувствам се виновен и гневен, че имам псориазис

Леченията, които ми бяха предписани, отнемат толкова много време и са толкова скъпи, че ми се иска просто да се откажа и да живея с псориазиса си.

psoriazis_gniavТова е решение, което, разбира се, е ваше право да вземете. Става дума за вашата кожа и ако смятате, че можете да се справите с нея, без да използвате каквото и да било лечение, тогава всичко е наред. Преди обаче да вземете подобно решение, вероятно си заслу­жава да помислите за три неща. Първо, вие и вашият лекар обсъдих­те ли всички възможни варианти за лечение – да не би да сте ядо­сан, защото не сте намерили лечение, което да се вписва в начина ви на живот? Второ, обсъдихте ли всички варианти за получаване на по-евтини рецепти, ако проблемът е в пари­те? И трето, ако спрете да правите каквото и да било, псориази-сът ви може да се влоши.

Ако решите все пак да прекратите лечението на кожата си с активни форми на лечение, може би ще е по-разумно да продължите с овлажнителите. Изберете си хубав и лек лосион, който да се нана­ся бързо и да има минимално въздействие върху живота ви, но ще ви помогне да поддържате псориазиса си по-малко сух и следователно да се чувствате по-комфортно.

 

Моят лекар е прекалено зает с хора, които имат по-сериозни проблеми от моите, за да се безпокои за различни лечения за моето заболяване.

Това може да ви изглежда така, но е важно да посещавате личния си лекар, когато имате нужда от него, за да обсъдите лечението, което прилагате, и дали то дава или не необходимия ефект. Ваши­ят личен лекар е там, за да осигурява грижи за всички пациенти в списъка си, и той или тя няма как да се отнася към вас с по-малко внимание, отколкото към другите си пациенти. Ако обаче чувства­те, че не получавате информацията, от която се нуждаете за ле­чението си от вашия личен лекар, то може да попитате дали има някои друг, който да ви помогне – може би медицинска сестра, коя­то разполага с повече време, за да обсъди с вас някои подробности. Би било добре да се замислите и за възможността да се свържете със Съюза за псориатична артропатия или Асоциацията по псориазис. И двете организации имат достъп до информация за лечения­та, както и групи за помощ с хора, болни от псориазис, които също преживяват същото като вас.

 

Толкова много се сърдя, когато хората ми казват: „Това е само кожа“, като че ли псориазисът не е сериозен проблем.

Вярно е, че много членове на обществото не разбират сериозно­то влияние на псориазиса върху живота на болните. Тъй като псори­азисът рядко е заплаха за живота на болния, те не оценяват сери­озния физически и психологичен дискомфорт, който това заболява­не може да причини на човек. Онова, което можете да направите в подобна ситуация, е да се опитате да обясните на околните как се чувствате, след като страдате от псориазис, и да наблегнете на факта колко е важна кожата като орган на тялото. Можете да из­тъкнете например, че кожата е най-големият орган на тялото и осигурява защита от външните влияния, регулира телесната тем­пература, доставя усещане за удоволствие и болка, притежава имун­ни защитни механизми и, разбира се, осигурява определен външен вид. Трябва само вземете предвид индустрията за красота, за да видите колко важен е външният вид на кожата! Следващия път, когато някой направи безчувствен коментар, че „става дума само за кожата ви“, бъдете готови с вашия отговор, така че да не оставите и капка съмнение у околните колко важна роля играе кожата за здравето и психичното благополучие!

 

Чувствам, че вината за псориазиса ми е изцяло моя, и обвинявам себе си, задето съм допуснал да си съсипя живота.

Доста често хората обвиняват самите себе си за своя псориа­зис, но нека да погледнем фактите. Няма съмнение, че за да имате псориазис, трябва да имате съответния ген или гени, които да ви направят податлив на заболяването. Вие не можете да направите абсолютно нищо срещу това. За да се проявят активните признаци на псориазиса. този ген трябва да бъде активиран или предизвикан. Активиращите фактори бяха обсъдени в Трета глава. Повечето хо­ра в даден момент от живота си се сблъскват с един или повече от тези активиращи фактори и реагират на тях по различен начин. Що се отнася до вас, тялото Зи реагира, като развива псориазис. Това не е по ваша вина и не трябва да се обвинявате. Целта на тази книга и на различните съществуващи групи за помощ е да помогнат на хората да разберат, че псориазисът не проваля живота им. На­дяваме се, че като ги запознаваме с начините за справяне със забо­ляването във физически и в психичен аспект, хората ще се почувст­ват по-добре и ще живеят живота си пълноценно, като загребват от него с пълни шепи.

 

Повече информация четете в книгата на експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър – „Всичко за псориазиса“.

 

 

Как да изберем правилния овлажнител при псориазис?

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.