Ще ме боли ли и дали ще се влоши псориазиса ми, ако ходя да плувам?

Не – плуването само по себе си няма как да навреди на псориазиса ви. Ако плувате в хлориран плувен басейн (за разлика от море или езеро), хлорът може да има изсушаващ ефект върху кожата ви. Трябва да из­миете много добре кожата си след плуването и да нанесете много овлажнители, преди да се облечете, за да противодействате на хлора.psoriazis pluvane

Може да ви се стори, че някои хора ви зяпат или правят неприят­ни коментари, когато ходите да плувате, но повечето вероятно няма да ви обърнат каквото и да било внимание. Властите не могат да ви накарат да напуснете басейна, но може би ще се почувствате по-добре, ако първо поговорите с директора на басейна, за да се уверите, че не възразява. Важно е да се подчертае, че псориазисът не е заразен. Понякога хората са невежи по отношение на псориази­са и реагират негативно. Може би е добре да вземете със себе си литература с данни за заболяването, за да я дадете на някой, кой­то ви попита, а това ще ви спести доста обяснения.

Някои групи за помощ организират специални срещи край басей­ни, така че там да присъстват повече от един човек с псориазис, или среща специално за хора с псориазис. Във всеки случай опитайте се да бъдете уверена – помнете, че вие имате също толкова право да плувате и да се наслаждавате на спорта, колкото и всеки друг.

По-скоро ще умра, отколкото да приковавам внима­нието. Какво бих могла да направя, за да избегне смущението на плажа или край плувния басейн?

Често пъти смущението се появява вследствие на това, че се чудите какво си мислят другите хора за вашия псориазис. Има два начина да се справите с проблема. Първо, не обръщайте внимание на странните погледи, които ще ви отправят околните – хората по принцип са много по-малко заинтригувани, отколкото вие си мисли­те. Всички ние сме „виновни“, че оглеждаме хората около нас, за да видим с какво са облечени, как изглеждат в бански костюм и така нататък, но става дума само за мигновен интерес. Второ, изправе­те се срещу хората любезно, но твърдо, особено ако смятате, че те наистина ви зяпат. Подгответе си наум кратка реч, с която да започнете – например: „Имам кожно заболяване, наречено псориазис. Доста често срещано е. От него кожата ми расте прекалено бързо… и не се безпокойте, защото не е заразно.“ Повечето хора ще приемат подобно обяснение.

Както споменахме, вие имате също тол­кова право да плувате или да лежите на плажа, колкото и всеки друг. Не е ваша вината, че имате псориазис, и това не ви прави по-малко добър човек. Смущението е нещо, което изпитвате вътре в себе си – използвайте подкрепата на приятелите и семейството си, за да го превъзмогнете. Помолете ги да ви придружат, когато отивате да плувате, за да не се чувствате уязвима или изолирана. Преди всичко обаче се наслаждавайте на заниманието си и не се опитвай­те да се съсредоточавате върху онова, което хората мислят за вас, съветват експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър в книгата „Всичко за псориазиса“.

 

 Как да изберем дрехите си ако имаме псориазис?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.