Какъв е този метод ПУВА и как лекува псориазис?

psoriazis PUVAПУВА е слънчево лечение чрез псорален и УВА. Естествената светлина съдържа различни видове ултравиолетови лъчи, обозначе­ни като А и Б (УВА иУВБ). Самите У ВА-лъчи не са активни при кожни заболявания, но ако се съчетаят с псорален (който прави кожата по-чувствителна към светлината – фоточувствителна), те ста­ват много по-ефективни. Псораленът се извлича от растения и обик­новено се приема орално, но може да се приема и във вана, напълнена с вода с добавен този препарат, или малки участъци от кожата се третират с локално оцветяване. Но не всички болни от псориазис се повлияват от ПУВА.

Употребата на УВ-лъчи във Великобритания е регламентирана чрез наредбите на Британската фотодерматологична група, коя­то преценява кой трябва да бъде подложен на това лечение и посоч­ва безопасните за това дози. Те са идентифицирали три главни гру­пи хора, които подлежат на ПУВА-лечение:

  • Пациенти с остър псориазис, който не се повлиява от локални медикаментозни средства.
  • Пациенти, чийто псориазис се завръща след три до шест месеца успешно болнично лечение или при всекидневно посещение на болницата за необходимите манипулации.
  • Пациенти, които не желаят локално лечение и при които УВБ-лечението не е дало резултат.

Защо не може да продължа с ПУВА, за да запазя чиста кожата си?

УВ-радиацията причинява кожни увреждания и в крайна сметка рак на кожата и лекарите трябва много да внимават да не ви из­ложат на излишен риск. След около двеста сеанса ПУВА рискът за вас да развиете рак на кожата (освен сериозната форма на рак меланома) ще се е увеличил десетократно. Сеансите обикновено са ограничени между 150 и 200, но дори тогава ще се нуждаете от преглед веднъж годишно, за да проверите кожата си за ранни приз­наци на рак, съветват експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър в книгата „Всичко за псориазиса“.

Винаги се препоръчва пълният максимален брой сеанси, но същев­ременно те се разпределят на не повече от тридесет сеанса на година. Би било срамота да не се възползвате от „допустимите“ сеанси, за да поддържате чиста кожата си или, от друга страна, да не можете да се възползвате от тях, ако псориазисът ви се върне отново. Да се възползвате от допустимите сеанси е по-добре, от­колкото да се взирате в пълната доза, която се измерва в джаули на квадратен сантиметър кожа, защото дозата варира в зависи­мост от типа кожа. Средностатистическата бяла британска кожа може да поеме пълна доза от 1000-1500 джаула на квадратен сан­тиметър, което е еквивалент на 150-200 сеанса.

 

Защо имам нужда от слънчеви очила в дните, когато правя ПУВА?

Защото повечето хора приемат псорален орално и той повлиява не само на кожата. Очите също стават много чувствителни към светлината, което може да предизвика появата на перде. За да пред­пазите очите си, трябва да носите очила, които филтрират УВ-лъчите. Те трябва да се носят до края на деня. Ако ви е некомфорт-но да носите слънчеви очила през деня, може да си купите очила с прозрачни стъкла, които също филтрират УВ-лъчите, но трябва да се уверите напълно, че са от подходящия тип стъкла.

Някои хора получават силно гадене от лекарството и понякога приемат псорален, като лягат във вана с вода и разтворен препа­рат, преди лечението с ПУВА. Дори и тогава тялото ви може да аб­сорбира достатъчно количество от препарата, за да бъде повлияна и чувствителността на очите ви и те да бъдат изложени на риск, затова слънчевите очила също са необходими.

 

Подложен бях на ПУВА-лечение, но псориазисът ми сякаш се влоши. Защо?

Има два начина да се обясни това. Повечето пациенти с псориазис се повлияват от УВ-лечението, други не, а на трети със­тоянието може да се влоши. Обикновено това става ясно при определяне вида на псориазиса ви – ако се влошавате през лято­то и се подобрявате през зимата, допълнителното количество УВ-лъчи не е подходящо за вас. Другото обяснение е, че от значе­ние е сериозността на псориазиса ви. Ако той е в остра форма и преминава през естествен цикъл на влошаване, то всяко лечение би се провалило. Ако псориазисът ви се е подобрил или изчистил от ПУВА-лечението и после отново се е завърнал, и то в по-сериозна форма отпре­ди, то тогава е малко вероятно това да има връзка с лечението.

 

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Опасен ли е методът ПУВА за лечение на псориазис?

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.