Опасен ли е методът ПУВА за лечение на псориазис?

Защо лекарите предлагат лечения като ПУВА, които крият известна доза риск, когато крайният резултат не е много добър?

 metod puva opasnosti

ПУВА и рисковете от него са добре изучени и при повечето хора лечението може да има добър резултат, като изчисти кожата и забави завръщането на псориазиса. Всички пациенти, които се под­лагат на ПУВА, получават предварителна консултация за рискове­те и повечето от тях се съгласяват, че става дума за разумна доза риск. По-голямата част от риска произтича от УВ-лъчите, но при някои случаи и псораленът създава проблеми. Ако има вероятност от увреждане на черния дроб поради тежък алкохолизъм или ско­рошно боледуване от жълтеница, псораленът може да предизвика допълнителни увреждания. При подобни случаи са необходими кръв­ни тестове, които да уверят лекарите, че черният дроб функцио­нира нормално преди началото на лечението. Псориазисът е измам­но заболяване, защото повлияването варира в зависимост от реак­цията на пациента на лечението – това се отнася не само за раз­личните хора, но и за различни реакции на един и същи човек. Може да не реагирате добре на ПУВА при една серия сеанси, но да се пов­лияете по-добре при следващата. Заради подобни вариации ние има­ме нужда от възможно най-много и най-различни начини за лечение на пациентите.

Също така е много полезно да можем да използваме лечения като ПУВА, за да дадем на хората възможност да си отдъхнат от рутин­ното всекидневие, изпълнено с мазане с кремове. Веднъж един кон­султант описа свой пациент като „ветеран от войната“ заради неп­рекъснатата му битка с псориазиса.

Изследванията на човешките нагласи към псориазиса и към рис­ковете от леченията са показали, че много пациенти предпочитат да изпият една таблетка с някои странични ефекти, но да изчис­тят псориазиса си. Общият коментар е, че е по-добре човек да жи­вее до 65 години без псориазис, отколкото до 75 с псориазис.

 

Предложиха ми лечение с тесен сектор УВБ-лъчи. Какво означава това?

УВБ-лъчите съдържат широк набор от дължини на вълни и макар тези лъчи да са полезни при точковия псориазис, те никога не са били толкова ефикасни, колкото ПУВА при останалите видове псо­риазис. През последните няколко години беше разработен нов, по-специализиран вид УВБ, откъдето идва и името му тесен сектор. Той е почти толкова ефективен, колкото и ПУВА, без рисковете от приемането на псорален. Също така той крие по-малко рискове от развиване на рак на кожата в дългосрочен план, макар че това под­лежи на допълнителни изследвания, които отнемат много време. По­добно на ПУВА, целта на лечението е да изчисти кожата и това може да се постигне чрез три сеанса седмично в продължение на пет до осем седмици, обясняват експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър в книгата „Всичко за псориазиса“.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какъв е този метод ПУВА и как лекува псориазис?

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.