Лечение на псориазис с ултравиолетови лъчи

Защо естествената слънчева светлина е толкова силен оздравяващ фактор?

psoriazis ultravioletovi luchiЕстествената светлина е добър оздравяващ фактор за много хо­ра с псориазис, но има и такива, които не се повлияват от нея, и тре­ти, чието състояние се влошава. Слънчевата светлина се състои от няколко различни вида спектрални лъчи. Спектърът варира от инфра­червени, през видими до ултравиолетови лъчи. Именно ултравиоле­товата част от спектъра помага при лечение на псориазис.

Кожните клетки сдържат специализирани молекули, наречени хромофори, които са способни да абсорбират енергията от УВ-лъчите и да я освобождават, като по този начин ускоряват химичните ре­акции, които оказват влияние върху клетъчните функции. При псориазиса това може да доведе до намаляване скоростта на мултип­лициране на клетките и те започват да се държат повече като нор­мални кожни клетки.

 

Трябва ли да си купя шезлонг?

„Не“ е моменталния отговор на този въпрос! Макар ултравиоле­товите лъчи да помагат на много хора с псориазис и дори да сте забелязали подобрение на кожата си през празничните или Ваканци­онните дни, то съществуват и известни рискове при прякото изла­гане на слънце. УВ-лъчите могат да доведат до развитието на кож­ни видове рак и много дерматолози ще ви посъветват да не се изла­гате пряко на слънце. Когато сте болни от псориазис, лечението с контролирани УВ-лъчи може да има голям ефект за изчистване на кожата ви, но ако сте пряко изложени на слънце, тогава ще бъде невъзможно болничното заведение да изчисли безопасната доза УВ-лъчи за вашата кожа, така че да сте сигурни, че получавате правил­ния вид и необходимото количество УВ-лъчи, съветват експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър в книгата „Всичко за псориазиса“.

 

Как лекарите определят колко УВ-лъчи да получа?

Това е добър въпрос, тъй като всеки човек реагира различно на УВ-лъчите – а това лесно се забелязва на плажа през лятото! Доза­та УВ-лъчи е най-ниското количество, което би довело кожата ви до зачервяване. Това е известно като „мини­малната доза еритема“ (еритема означава зачервяване на кожата). Червенината се скрива след 48 до 72 часа, затова лечението обик­новено се прилага два пъти седмично, за да може кожата ви да се възстанови между два сеанса. С напредване на лечението дозата бавно се увеличава, за да компенсира ефекта на тена, кой­то започва да блокира част от УВ-лъчите.

 

 

Витамин А лекува псориазис

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.