Какво да направя, за да изчезне псориазиса ми?

Трябва ли да спра цигарите ако имам псориазис?

psoriazis otslabvane cigariДа, трябва да спрете цигарите-здравните предимства са важ­ни за всеки човек. Някои изследвания показват, че при пушачите е два пъти по-възможно да се появи псориазис, отколкото при непушачите. Пушенето е лошо за кожата ви като цяло, тъй като уско­рява процесите на стареене. Затова, макар че спирането на цига­рите няма да накара псориазиса ви да си отиде, то може да ви по­могне заболяването да не се върне и със сигурност ще има много положителен ефект върху цялостното ви здраве, както и върху ка­чеството на кожата ви.

 

Ще си помогна ли, ако емигрирам?

Почти сигурно е, че слънчевото време помага за контролиране на псориазиса при много хора, затова за тях животът в слънчев климат може да е от полза. Слънчевата светлина обаче не е полез­на за всички, а дори влошава състоянието на някои хора. Ако сериоз­но се замисляте да емигрирате, трябва да прецените и какво пред­лагат здравните служби на страната, в която възнамерявате да отидете. В някои страни (например Южна Африка, Нова Зеландия и Съединените щати) вие нямате достъп до обществените здравни заведения, затова трябва внимателно да прецените какво ще ви струва лечението в частните клиники.

 

Ще си помогна ли, ако отслабна?

Ако сте с наднормено тегло, отслабването няма да ви навреди и наистина ще допринесе за подобряване на цялостното ви здраве и самочувствие. Малко вероятно е обаче да има пряка връзка с псори­азиса ви. След като споменахме за това, наднорменото тегло е свър­зано с по-голямото количество мазнина, която допринася за образу­ването на по-дълбоки гънки, в които можете да развиете псориа­зис. Тези области са трудни за лечение, затова отслабването ще улесни живота ви, тъй като по-лесно ще можете да нанасяте ле­карствата. Ако фактът, че сте с наднормено тегло, ви притеснява и ви кара да се чувствате не особено добре, разрешаването на то­зи проблем може да ви осигури по-спокойно съществуване, за да се справяте с живота и да управлявате псориазиса си.

 

Ако ми се отстрани голямо псориатично петно и се замени с нова кожа, дали това ще ме предпази завинаги?

Не, няма да ви предпази. Псориазисът се появява заради промени в имунната система. Тези промени ще се отразят върху новата ви кожа по същия начин, както и върху старата, обясняват експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър в книгата „Всичко за псориазиса“.

 

 

Алтернативна терапия за лечение на псориазис

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.