Лекарят ми не ме разбира и подценява сериозността на заболяването ми

Струва ли се, че моят личен лекар не знае много по въпроса и сякаш не го е грижа за мен. Как бих могъл да се свържа със специалист?

psoriazis lekarИма два начина да си запишете час при кожен специалист (дерма­толог): или чрез вашия личен лекар, или като си платите прегледа като частен пациент. Ако вашият личен лекар откаже да ви насочи към дерматолог, можете да потърсите помощта на друг личен ле­кар, за да видите дали е на същото мнение, но със сигурност си зас­лужава да обсъдите с вашия личен лекар защо той или тя не смята, че се нуждаете от помощта на специалист.

Вие, разбира се, имате право по всяко време да смените личния си лекар, ако желаете, и да потърсите такъв, който има специални интереси и следователно е no-запознат с дерматологията. Ако ре­шите, че искате да посетите частно специалист, то можете да направите това сам, като директно се свържете с дерматолога. Често пъти обаче вие въпреки всичко се нуждаете от направление от вашия личен лекар за посещение при специалист, дори ако го по­сещавате частно. Първо се осведомете колко ще ви струва, ако си назначите час при специалист.

 

Моят личен лекар казва, че няма нужда да влизам в болница, но аз смятам, че е необходимо, и не искам да взимам стероидите, който той ми предписва.

Много е трудно, когато вие по принцип не сте съгласни с вашия личен лекар за грижите, който той полага за вас. Най-добрият на­чин да решите този проблем е да се подготвите предварително след­ващия път, когато го посетите. Направете си списък с въпроси -като например защо ви предписва въпросното лечение – и поискай­те да изпробвате друг вид препарат. Локалните стероиди понякога са полезни при някои видове псориазис, но те по принцип не се смя­тат за най-доброто дълготрайно лечение, затова сте прав да иска­те алтернативно лечение. Ако чувствате нуждата от хоспитали­зирано лечение, то трябва да попитате вашия личен лекар защо той смята, че болничното лечение е неподходящо за вас. Можете да потърсите съветите и на друг личен лекар, за да видите дали той или тя ще ви предложи алтернативно решение, съветват експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър в книгата „Всичко за псориазиса“.

 

Понякога се чувствам толкова объркана, когато трябва да нанасям лекарствата си. Знам, че личният ми лекар е прекалено зает, за да отдели време да ми обясни тези неща. Има ли друг човек, който би могъл да ми е от помощ?

Напълно разбираемо е, че сте малко объркана за това кои лекарс­тва кога и как да употребявате. Този род помощ се осигурява от специализираните медицински сестри, които имат специални инте­реси в областта на кожните заболявания. Някои лични лекари тър­сят възможност да наемат медицинска сестра с подобни интереси, за да подобрят грижата за пациентите си с кожни заболявания, сред които е и псориазисът. Тази практика все още не е много разпрост­ранена, но си заслужава да се консултирате с вашия личен лекар, за да разберете дали той или тя предлага подобна услуга.

 

 

Опасни или безвредни са стероидите при псориазис?

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.