Мога ли да използвам козметика и продукти за красота ако имам псориазис?

Мога ли да нося грим, щом имам псориазис?

psoriazis kozmetikaНяма причина да не може да слагате грим. Ако имате псориазис по лицето, който искате да прикриете с помощта на грим, направе­те тест на малка област от кожата си, за да видите дали гримът не възпалява псориазиса. Махайте грима в края на деня и после нана­сяйте голямо количество овлажнител.

 

Моята дванадесетгодишна дъщеря иска да Си продупчи ушите. Това ще влоши ли псориазиса и?

Ако внимава и се обърне към опитен специалист, а не го направи тя самата или с помощта на нейни приятели, тогава не би трябвало да има проблеми. Съществуват обаче и някои рискове. Тя може да развие псориазис в областта на пробитата дупка (феномен на Кобнер) или да развие инфекция, която може да доведе до цялостно възпаляване. Продупчването на ушите е част от нормалния живот въпреки псориазиса, затова бихме ви посъветвали да й позволите да го направи.

 

Мога ли да си слагам лак за нокти?

Да, лакът за нокти не може да ви навреди. Внимавайте обаче с лакочистителя, защото ако кожата по пръстите ви е възпалена, тя ще започне да пари.

 

Боядисването на косата ще влоши ли псориазиса по кожата на главата ми?

Когато обмисляте дали да си боядисате косата, трябва да вни­мавате нанесените химикали да не влошат псориазиса ви. Изруся­ването на косата например вероятно ще доведе до възпаление на псориазиса. Боите за коси обаче сега са по-малко агресивни за раз­лика отпреди и може би ще успеете да откриете такава, която да ви понася добре. Нашият съвет обаче е да не се опитвате да боя­дисвате или изрусявате косата си в домашни условия, а да приеме­те съветите на фризьор, който би трябвало да има най-достоверна информация за възможните варианти, фризьорите изучават кож­ните заболявания, които оказват въздействие на кожата на глава­та, и трябва да могат да ви дадат необходимия съвет.

Много хора се притесняват да отидат на фризьор, но добрият фризьор компетентно ще се погрижи за косата ви. Ако въпреки всич­ко се чувствате неловко да отидете на фризьор, защо първо не поз­въните и не обясните проблема си на някои стилист? Ако ви прозву­чи добре по телефона, си запишете час и така няма да се налага да обяснявате отново проблемите си, когато отидете в салона.

 

Големи кичури коса опадаха от главата ми. Това нормално ли е?

Съвсем обичайно е косата ви да пада, когато псориазисът по ко­жата на главата ви е в активна фаза. Когато почиствате кожата на главата си от люспите, може да откриете, че косата ви пада на определени места – особено когато третирате с лекарства плаки-те или когато се решете. Макар че е доста притеснително косата ви да пада, знайте, че тя ще израсне отново, след като псориази­сът успешно бъде излекуван.

 

Мога ли да махам космите по краката си?

Да, можете. Но ако се бръснете и се порежете, това може да доведе до нови петна псориазис (феномен на Кобнер). Също така трябва да имате предвид, че псориатичните плаки кървят по-лесно от останалата част на кожата и следователно обработването с топла или студена кола-маска може да доведе до кървене като от убождане (т.е. малки точки кръв по повърхността на плаките).

 

Нанасянето на лекарства прави псориазиса да изглежда по-зле. Това вярно ли е и ако да, защо?

Това наистина е така при много хора. Нанасянето на мехлеми или кремове по кожата премахва люспите по повърхността на плаките, което подчертава зачервяването на плаките отвътре. Това особе­но важи при употребата на мазен мехлем. Ако втривате мехлемите 8 плаките, това може да причини разширяване на кръвоносни съдо­ве, които се появяват на повърхността на кожата и така увелича­ват ефекта на зачервяването.

Има две други неща, които можете да направите, за да намали­те ефекта. Първо, ако намирате, че псориазисът ви се зачервява повече от лекарството, което използвате, опитайте се да го нана­сяте доста време преди да се наложи да излезете навън. Второ, на­несете мехлема нежно (макар че трябва да го втриете в кожата си). Каквото и да правите, не спирайте лечението – въпреки че вре­менно плаките ще изглеждат по-зле, лекарствата си вършат рабо­тата и в дългосрочен план ще покажат добри резултати.

 

Имам доста тъмна кожа и откривам, че след като почистя псориатичните плаки от лекарството, кожата ми остава по-светла. Има ли нещо, което бих могла да направя?

При изчистване на псориазиса понякога остават петна по-свет­ла от останалата кожа, а това е особено видимо при тъмна кожа. Тези области в крайна сметка ще се „възстановят“и нормалната пигментация ще се възвърне, но това може да отнеме дори година. Този феномен се проявява при всички видове кожа, но е най-забеле­жим при тъмната или кожата с тен.

 

Забелязала съм, че луксозните аптеки са започнали да предлагат съвети с помощта на съветници по грижи за кожата. Какво смятате за това?

Не е мястото в тази книга да коментираме качеството на съве­тите, предлагани от тези съветници, но смятаме, че първо трябва да се уверите какво точно ще получите, ако се консултирате с ня­кой от тези съветници. Трябва да имате предвид следното:

  • Те не са членове на професионална организация, затова членове­те на обществеността не са защитени с обичайните механиз­ми, както това е регламентирано за останалите професиона­листи като медицински сестри и работещите в сферите на медицината и фармацевтиката.
  • Макар че те са преминали някакво вътрешно обучение, то не е одобрено от закон или професионална организация, затова стан­дартът не е гарантиран от безпристрастна организация.
  • Тъй като те са наети от комерсиална организация, вероятно е да рекламират продукти, създадени от дадената организация, или поне да препоръчват употребата на продукти, които се продават в дадената аптека. Тези продукти невинаги са онези, които са най-добри за вас.

От положителна гледна точка е окуражаващо, че големи фарма­цевтични вериги осъзнават важността на кожните проблеми и оси­гуряват съвети, които биха могли да са от помощ на техните кли­енти. Важно е обществеността да знае обаче, че тези съвети мо­же да не са безпристрастни.

 

Повече информация четете в книгата на експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър –

„Всичко за псориазиса“.

 

 

 

Кои са най-добрите препарати за лечение на псориазис по кожата на скалпа?

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.