Какво най-често активизира псориазиса?

Стресиращият начин на живот и спе­цифичните стресиращи събития се смятат за вероятната причи­на, или отключващ фактор, за развитие на заболяването, както и за неговото повторно активизиране.

2 osnovna prichina za psoriazisa

 

Знае се също така, че определени лекарства влошават псориазиса – сред тях са противомаларийният препарат хлорокин, антидепресантът литий и противоаритмичните медикаменти и бета-блокерите, особено онези, които се използват за лечение на сърдечно­съдови заболявания. Ако приемате някое от тези лекарства, вие не можете да преустановите приема им, без да се консултирате пър­во със своя личен лекар. Трябва обаче да го обсъдите с него, тъй като е възможно да съществуват алтернативи, които да нямат този негативен ефект върху псориазиса ви.

Инфекция на гърлото – особено причинената от стрептонокова бактерия- може да активизира точковия псориазис.

Увреждане на кожата (например порязване при падане или след оперативна намеса) също може да провокира появата на псориазис на травмираното място. Тези случаи са известни като феномен на Кобнер (по името на лекаря, който пръв ги е описал в медицинската литература). Целостта на кожата не трябва да бъде непременно нарушена, за да се случи това. Много от вас са запознати с факта, че псориатични петна се появяват на места, където дрехите ви по-плътно се търкат в тялото (например около линията на колана). Това също е част от феномена на Кобнер, дължащ се на постоянно­то търкане на чужди материи в кожата. Чесането на сърбящи псо­риатични петна също влошава заболяването, защото разранява ко­жата.

При повечето болни слънчевите лъчи действат много благотвор­но, докато при около 10% от тях излагането на слънце е противопо­казно и влошава състоянието им.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.