Как храните и алкохола влияят на псориазиса?

Хранителният режим влияе ли на псориазиса?

Малко научни наблюдения навеждат на мисълта за директна връз­ка между хранителния режим и псориазиса. Разумно би било всеки човек да следва здравословен и балансиран хранителен режим, кой­то да съдържа много пресни плодове и зеленчуци (поне пет порции на ден) и да пие много течности (1,5-2 литра на ден), особено вода. Следвайки тези разумни насоки, вие сами ще си помогнете да оста­нете здрави, което ще се отрази благотворно и на кожата ви.Тряб­ва да отбележим, че някои хора са убедени, че определени храни вло­шават състоянието на кожата им. Ако смятате, че това е така и при вас, то определете храните, които влияят зле на вашата кожа, и се опитайте да ги избягвате или намалете употребата им.

Ако страдате от допълнителен кожен проблем, наречен уртикария (или копривна треска), който може да се активира от определе­ни храни, то обсъдете тези храни с вашия личен лекар. Уртикарията няма нищо общо с псориазиса и не се причинява от реакция на организма вследствие употребата на определена храна, обясняват експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър в книгата „Всичко за псориазиса“.

3 hranitelen rejim_psoriazis

Когато поемам алкохол, състоянието на кожата ми се влошава на следващия ден. Защо е така?

Алкохолът има способността да дехидратира организма (т.е. да съдейства за изхвърлянето на големи количества вода), което е ед­на от причините след препиване да страдате от главоболие. Тази дехидратация се отразява и на кожата, като я изсушава. Следова­телно, ако сте приели големи количества алкохол, то вие сте дове­ли псориазиса си до изсушаване и това е обострило заболяването ви. Едно или две алкохолни питиета вечер не би трябвало да имат неблагоприятен ефект, но пиенето до степен на алкохолно опияне­ние или приемането на повече от десет питиета за една вечер мо­же сериозно да влоши състоянието на вашата кожа.

Понякога пациентите пият прекалено много алкохол като начин да превъзмогнат проблема си с псориазиса. Това не е добра страте­гия за решаване на проблема и както подчертахме вече, всъщност влошава кожния ви статус. Някои видове лечение на тежки форми на псориазис (например с метотрексат, разгледано в Пета глава) е опасно да се комбинират с алкохол. Приемането на алкохол паралел­но с метотрексат може да подложи на допълнително изпитание чер­ния ви дроб и да го увреди.

Има сведения, че алкохолът може също да отключи псориазиса – предположение, което много хора отричат. Пациенти са ни казвали, че ако и ние имаме псориазис, това би било достатъчна причина и за нас да пием!

3 hranitelen rejim_psoriazis_

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.