Защо има различни типове псориазис?

Псориазисът вероятно се пре­допределя генетично с унаследена склонност за развиване на забо­ляването при определени отключващи фактори. Може да са замесе­ни до шест различни гени и това обяснява по всяка вероятност за­що хората страдат от различни видове обриви, пише най-добрата книга за псориазиса на д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър – „Всичко за псориазиса“.

 

vidove psoriazis

Точният начин, по който гените работят, все още предстои да бъде изяснен, тъй ка­то е възможно да се унаследи повече от един тип от заболяването с различни степени на сериозност. Докато бъде изяснен генетични­ят момент, на лекарите им се налага да разчитат на надеждното описание на типовете псориазис, които трябва да идентифицират, тъй като това е основното при избора на най-подходящо лечение за всеки отделен пациент.

Един от основните проблеми, които възникват при толкова мно­го и различни типове псориазис, е, че някои други състояния могат да бъдат сбъркани с него. Сред тях са екземата в различните й фор­ми, а себорейната екзема по кожата на скалпа е особена объркваща. Екземата по ръцете и краката също трудно се различава от псориазиса и дори кожните специалисти, дерматолозите, понякога отстраняват парче кожа (с местна упой­ка), за да го изследват под микроскоп, т.е. налага се да се направи един вид биопсия.

Друг объркващ тип е дисковидната екзема. Както подсказва наи­менованието й, тя се появява под формата на малки кръгли петън­ца с няколко сантиметра в диаметър и може да добие голяма плът­ност. Липсва обаче типичното сребристо олюспяване. Други забо­лявания, които могат да предизвикат объркване, са трихофитията u състояние, известно noд наименованието Pityriasisrosea. Трихофитията е no-често срещана сред децата и обикновено е съпроводена със сърбежи. Заболяването е свързано с появата на червени петна по тялото и често пъти по скалпа. Тези петна може да са леко люс­пести и понякога се разрастват околовръст, като кожата в центъ­ра остава здрава, така че приличат на пръстен. Причината за трихофитията не е червей, а гъбичка, която причинява също така и заболяването „атлетски крак“. Pityriasisroseaе странно наименова­ние за болест, защото всъщност означава подобен на трици от гръц­ки и розов от латински! Това е розов обрив с фини люспи, които се появяват само по ръба на всяко петънце, и се смята, че са провоки­рани от вирусна инфекция. Първоначално става дума за едно-единствено петно около 2-3 сантиметра, последвано след около седмица или по-късно от други, по-малки овални петънца от двете страни на тялото и горната част на ръцете. Може да се обърка с точковия псориазис, но се изчиства много по-бързо, обясняват експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър в книгата „Всичко за псориазиса“.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.