Може ли детските инфекции да предизвикат псориазис?

Моята седемгодишна дъщеря получи точков псориазис след инфекция на гърлото. Трябва ли да й махнем сливиците?

Detski psoriazis sled infekciaАко е имала само един-единствен пристъп, то отговорът кате­горично е „Не!“ Има известен брой свидетелства, че премахване­то на сливиците (тонзилектомия) намалява броя на сериозните пристъпи на точков псориазис при деца, които често страдат от него, или намалява сериозността на възпаление на псориатичните плаки. Сам по себе си псориазисът не е причина да й махнете сливиците.

Казали са на дъщеря ми, че има тинеа аллиантацеа по кожата на скалпа си. Мислех, че това е медицинското название на трихофитията – да не би да е болна и от нея, освен от псориазис?

Дъщеря ви има псориазис по кожата на главата, а при децата натрупването на люспи може да бъде доста сериозно, както и омазняването на косата, и косопадът. Въпреки това всяка загуба на ко­са не е трайна, тъй като псориазисът под нея не наранява кожата и не уврежда фоликулите на космите. Наименованието, което са ви казали, е объркващо и отразява факта, че първите лекари, които са го изучавали, са смятали, че тези петна се причиняват от трихо­фитията. Това е едно от поредицата неуместни имена на кожни заболявания, които са останали, въпреки по-доброто разбиране за тяхната причина.

Повече информация четете в книгата на експертите д-р Тим Мичъл и Ребека Пензър – „Всичко за псориазиса“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.